In samenwerking met het internationaal sociaalhistorisch instituut in Amsterdam heb ik een onderzoeksproject gedaan naar tarnschriften “gecamoufleerde publicaties” die tussen 1933 en 1945 werden uitgebracht in voornamelijk Duitsland.

De onderzoeken die ik heb gedaan naar gecamoufleerde publicaties leidde tot deze publicatie waarin ik probeer inzichtelijk te maken hoe deze gecamoufleerde publicaties in elkaar zitten en hoe ze er uit zien.

Het resultaat is een tweelingboek constructie waarbij de omslag bewust wit is gelaten zonder opdruk, om zo de inhoud te verhullen. Aan de ene zijde is een leporello met alle voorkanten en achterkanten van de gecamoufleerde publicaties en aan de andere kant is een boekblok met de verboden inhoud van deze gecamoufleerde publicaties. Daarnaast licht ik uit wat de originele titel van de verboden teksten was en probeer ik inzichtelijk te maken hoe groot de daadwerkelijk gecamoufleerde publicaties waren.

Technische details:

Tweelingboek met één boekblok en één leporello, 100 mm x 150 mm x 30 mm, Omslag Van Heek Textiles Brillianta (6184), Papier: Biotop Next 120 grams